Praktikus nő

Praktikus nő

Gólyapár

2015. május 04. - sora77

Ahogy kiléptem a szobánk teraszára örömmel fedeztem fel, hogy a gólyafészek nem messze van tőlünk. Teljes zoommal ennyire sikerült őket lefotózni, nagyban persze jobb a kép. Elkezdtünk beszélgetni a férjemmel a gólyákról, ki is ül a tojásokon - napközben rendszerint csak az egyik volt otthon, estére lettek mindketten a fészekben. Miután rá kellett jönnöm nem sokat tudunk a gólyákról rájuk kerestem a neten, ezt osztom ma meg veletek.

A fehér gólya elterjedt fészkelő madarunk. Testhossz: 100-115 cm. Szárnyfesztáv: 155-165 cm. Élőhely: emberi települések fészkelője.

Fészkelés:

A párok kapcsolata egy idényre szól. Az esetlegesen ismételt kapcsolatuk alapja a fészekhűségük. A hím választ párt. Ezután kezdenek a fészekrakáshoz vagy a régi fészek tatarozásához. A fészek építgetése a költés ideje alatt sem szünetel. A 0, 8-1 m átmérőjű fészket vastagabb, majd vékonyabb ágakból rakják, csészéjét gyepcsomóval, szénával, szalmával és különféle hulladékokkal bélelik. A fészekanyag gyűjtésében a hím az aktívabb. Az évenként tovább épülő fészek súlya a több száz kilogrammot is elérheti. Oldalában házi- és mezei veréb ritkábban seregély és barázdabillegető is költ. A fészekrakás után kezdődik a párzás. A fészekalj 1-7 általában3-5 tojásból áll. A tojó két-három-naponként rak le egy-egy tojást. A második tojás lerakása után, megkezdődik a kotlás. Nappal a szülők váltják egymást, éjszaka a tojó kotlik. A kotlási idő 24-30, maximum 34 nap. A fiókákat 2-3 hetes korukig, az egyik szülő állandóan őrzi, a másik a táplálékot hordja. Ebben az időszakban, lényeges, hogy a táplálék a fészek közelében legyen. A szülő, a táplálékot a fészek közepére öklendezi, ahonnan a fiókák felszedegetik azt. A vizet egyenként ereszti a fiókák felfelé tartott csőrébe, s ha nagy a hőség a fiókákra is. A lehűléssel járó huzamosan borús esős időjárás esetén, több tojás is bezápulhat, de különösen a 2-3 hetes, még kis ellenálló képességű fiókák pusztulnak el. A legyengült, beteg, elpusztult fiókákat, a szülők kidobják a fészekből. A szülők, még kb. 14 napig eleinte a fészekben etetik, majd önálló táplálékszerzésre tanítják őket. A fiatalok ezután, a környékbeli, vonuláshoz gyülekező csapatokhoz társulnak. Az öregek néhány nap múlva követik őket.

Saját tapasztalásom is hozzá teszem: alkonyatkor berepül a fészekbe a másik gólya is - napközben ugye csak egyikük ül a tojásokon - és pirkadatig ott álldogál, a fenti leírás szerint a hím az. Ahogy kivilágosodik kirepül.

Ma reggel - 3.-án - mielőtt hazaindultunk kaptunk tőlük egy szép ajándékot is: nagy kelepelésbe kezdtek mintha csak elköszöntek volna tőlünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sora77.blog.hu/api/trackback/id/tr137429014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása